Gruben Mannskor ble stiftet i 1958. I starten ble det lagt vekt på tradisjonell mannskorsang, sanger som f.eks «I midnattsol» og «Hav». Etter hvert var det ønske om utvikling av koret mer i retning av revy og kabaret, og koret har hatt mange underholdende konserter med innslag av sketsjer, med vekt på humor. Koret har også hatt konserter med reint Beatles-repertoar; konserter med sanger av Carl Michael Bellmann og Evert Taube. De siste årene har koret i mindre grad hatt konserter acapella, og brukt eksterne musikere for backing. Repertoaret har dreid mer i retning av moderne musikk – fra rockelåter, via hip-hop til moderne visesang. I vår siste større konsert «Kjærlighet» høsten 2021 hadde vi f.eks med låter med spenn fra Imagine Dragons til Fred Åkerstrøm. Gruben Mannskor ønsker å forsette i samme retning.

Koret har hatt samarbeidsprosjekter med bl.a Gruben Damekor, Sandnessjøen Damekor, og deltok i konsert sammen med Hemnes Mannskor på deres 75-årsjubileum i 2019.

Videre deltok vi med sanger til Nordland Teaters Trygve Hoff-forestilling januar 2020 – like før Coronanedstengningen. I vår neste konsert som er planlagt til høsten 2023 går vi likevel litt tilbake i tid til 60-tallet, men det er en miks av ballader og mer rockete sanger som gjelder, med humor som bakteppe. Men uansett repertoar – det skal høres ut som mannskor når vi drar i gang.